Cultuur

Naar welke Gentse bands luisteren we het meest?

Gent is al jarenlang een broedplaats voor muzikaal talent. Een aardig aantal bekende Belgische bands vond zijn oorsprong in de neuzekesstad. Welke Gentenaars vandaag het meest door de muziekboxen klinken? Aan de hand van Spotify-gegevens lijstte Tes Azuu de tien populairste bands op.

Balthazar, een muzikale samensmelting tussen Gent en Kortrijk, schittert met een ruime voorsprong op de eerste plaats. De broers Dewaele pakken als Soulwax zilver en het zweverige klanklaboratorium Amatorski sluit met ruim 40.000 luisteraars per maand het welklinkende podium af.

Nieuwe lichting ‘I will I swear’ springt over de gevestigde waarden naar de vierde plaats. Hoewel frontman Bert Ostyn vorig jaar een soloalbum uitbracht, stoten we halverwege de lijst toch nog op Absynthe Minded. De Belgisch-Amerikaanse Trixie Whitley volgt hen op de voet. Wijlen Luc de Vos staat met Gorki stevig op de zevende plaats en electroduo The Subs baant zich een weg naar de achtste positie. Op de voorlaatste plaats treden The Van Jets op en ras-Gentenaar Sioen mag de muzikale rij sluiten.

Hoeveel brengt een stream op?

Volgens Spotify levert elke stream tussen de 0,0006 en 0,0084 dollar op. De streamingsdienst int zelf 30% van de opbrengst en keert het overige bedrag uit. Vervolgens wordt de koek via platenmaatschappijen verder verdeeld onder de auteurs en uitgevers van het nummer. Muzikant en antropoloog Rufus Kain berekende voor De Correspondent hoeveel royalty’s Lil’ Kleine en Ronnie Flex voor hun monsterhit ‘Drank en Drugs’ hebben ontvangen. We lichten alvast een tipje van de sluier op: het grootste deel van de opbrengst valt niet in de handen van de artiest. Integendeel.

Gevolg: niet iedereen draagt Spotify een warm hart toe. Muzikanten teren doorgaans vooral op de opbrengst door platenverkoop of concertreeksen. Toch willen we met een positieve noot eindigen: via een streamingsdienst krijgen muziekliefhebbers immers ook de kans om (nieuwe) artiesten te ontdekken en te volgen. En dat is zowel voor muzikant als fan een win-winsituatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *